Emma Frans: ”Vaccinets snabba framställning – en välsignelse men också förbannelse”. Foto: SVT

Stora skillnader i vaccinationsgraden hos barn i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 11 oktober är det möjligt för de flesta barn från 12 år att vaccinera sig mot covid-19. Än så länge har 37,5 procent av gruppen tagit sin första dos vaccin.

Vissa län släpar dock efter rejält i vaccinationen av barn. I Västernorrland har bara 63 personer i åldersgruppen fått sin första spruta – medan grannlänet Jämtland toppar ligan med 66 procent i samma kategori.

Andelen vaccinerade 12-15-åringar varierar kraftigt mellan regionerna. Västernorrland förklarar sin låga vaccinationsgrad av barn med att de fått stå tillbaka till fördel för andra grupper. En tredje dos hos den äldre delen av befolkningen har i stället prioriterats.

Enligt forskaren Emma Frans beror den låga vaccinationsgraden hos barn i Sverige till viss del på att vaccin till gruppen erbjudits sent. Även med nordiska mått mätt. Danmark påbörjade vaccinationen av yngre betydligt tidigare.

Coronapandemin

– Det är en svår jämförelse att göra då olika länder påbörjat vaccinationen av barn vid så olika tidpunkter. I Danmark började man mycket tidigare. Och redan i september i år hade man en vaccinationsgrad hos barn på nästan 60 procent där, säger hon.

Se Emma Frans berätta mer om motståndet mot vaccin bland barn och deras föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet