Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Örbyskolan i södra Stockholm ville bara en tredjedel vaccinera sig – hör elevernas tankar i klippet. Foto: Marco Nilsson/SVT

Så går det med vaccinationerna av 12–15-åringarna

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje 12- till 15-åring i Sverige har fått en första dos covidvaccin, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Men vaccinationsgraden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna. Statsepidemiolog Anders Tegnell vill se ett bättre samarbete mellan regionerna och skolorna.

Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att 37 procent av landets 12–15 åringar har hunnit få en första vaccindos. I flera regioner har över hälften fått en dos, medan andra regioner har halkat efter. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell beror det bland annat på bristande samarbete mellan regioner och skolor. 

– Vi tycker det är olyckligt att man inte har fått till ett bättre samarbete med skolorna, det går inte att komma ifrån, säger han.

På Örbyskolan i södra Stockholm ville endast en tredjedel av eleverna vaccinera sig. Coronarestriktionerna är därför kvar, vilket bland annat innebär idrottslektioner utomhus. Foto: Marco Nilsson

På Örbyskolan i södra Stockholm ville bara en tredjedel av eleverna vaccinera sig. Coronarestriktionerna är därför ännu kvar, vilket innebär att eleverna måste hålla avstånd i matsalen och fortfarande har idrottslektioner utomhus. 

– Jag har inte vaccinerat mig på grund av att jag och mina föräldrar har kommit fram till att vänta lite och se vaccinets påverkan på oss yngre, säger eleven Sibel.

Väntar fortfarande på att börja

Åtta regioner har en vaccinationsgrad på över 50 procent. Jämtland Härjedalen har kommit längst och har en vaccinationsgrad på 66 procent.

Sju regioner har under 33 procents vaccinationsgrad. Allra lägst vaccinationsgrad har Västernorrland med 0,6 procent. Där har bara ett 60-tal barn hittills vaccinerats, och det beror på att regionen har valt att skjuta upp den breda vaccineringen av 12–15-åringar till slutet av november. 

– Eftersom vi har många äldre i vårt län blir det ett omfattande arbete att vaccinera denna grupp och vi behöver lägga personal och resurser på det först, sade Region Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman i ett uttalande i oktober.

Tegnells oro för snabb smittspridning

På många håll i Europa skenar nu smittspridningen åter, med nya restriktioner som följd.  

– Vi tror inte att den här skolvaccineringen kommer att påverka smittspridningen i samhället i någon större utsträckning, men för barnen spelar det roll, säger statsepidemiolog Anders Tegnell Anders Tegnell. 

Vad oroar dig mest just nu? 

– Att vi ska se en så dramatiskt och snabbt ökad smittspridning som vi har sett i till exempel Nederländerna och Österrike. 

Andel 12–15-åringar som har fått minst en dos vaccin mot covid-19 (fram till vecka 44)

Blekinge: 12 %

Dalarna: 53  %

Gotland: 64 %

Gävleborg: 47 %

Halland: 8 %

Jämtland Härjedalen: 66 %

Jönköping: 63 %

Kalmar: 37 %

Kronoberg: 34 %

Norrbotten: 48 %

Skåne: 54 %

Stockholm: 26 %

Södermanland: 54 %

Uppsala: 42 %

Värmland: 3 %

Västerbotten: 52 %

Västernorrland: 0,6 %

Västmanland: 29 %

Västra Götaland: 40 %

Örebro: 19 %

Östergötland: 56 %

Hela riket: 37,5 %

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer