Siffror från SCB visar att det handlar om tusentals personer i Stockholms län som kan ha haft rätt att rösta i det amerikanska valet i år. Foto: Julio Cortez, AP / TT

Tusentals personer i Stockholms län kan ha röstat i amerikanska valet

Uppdaterad
Publicerad

Många av oss har nu blickarna riktade mot valet i USA. Och tusentals svenskar i Stockholms län kan ha haft möjlighet att påverka valutgången.

Det finns ingen sammanställning av hur många i Sverige som har rätt att rösta i det amerikanska valet.

Men genom att titta både på hur många som är födda i USA och hur många som är amerikanska medborgare kan man få en bild, enligt SCB.

USA-födda och medborgare

I slutet av augusti i år fanns det drygt 7 350 personer födda i USA i Stockholms län, som uppnått 18 års ålder senast på valdagen. Och det finns drygt 3 450 amerikanska medborgare i länet.

I Södertälje är det cirka 105 personer som är födda i USA och det finns runt 65 amerikanska medborgare i kommunen.

Video: Valet i USA hittills – på 60 sekunder

Så fungerar statistiken

Antalet USA-födda och amerikanska medborgare i Sverige kan ge en fingervisning om hur många som haft möjlighet att rösta i det amerikanska presidentvalet. Anledningen till att det inte går att enbart titta på antalet amerikanska medborgare är att vid dubbelt medborgarskap tar det ena ut det andra. Så är man svensk medborgare syns inte det amerikanska medborgarskapet i SCB:s statistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.