Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Jönsson, anstaltschef på Hall, berätta hur de försöker lösa platsbristen. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Fullt på Hall-anstalten – dömda går fria i väntan på plats

Uppdaterad
Publicerad

Överfulla anstalter gör att dömda går fria på gatorna i väntan på att avtjäna sina straff. Det gäller de personer som inte suttit häktade under rättegångstiden. Följ, i videon ovan, med till anstalten Hall utanför Södertälje där det varit fullt i flera år.

Siffror från Kriminalvården visar att 97 procent av platserna på anstalten Hall har varit fulla de fyra senaste månaderna. Även de resterande nio anstalterna, från Norrtälje i norr till Södertälje i söder, är överfulla.

För att lösa platser får intagna ibland tillfälligt dela på rum. Men på lång sikt behövs fler platser, menar Magnus Jönsson, anstaltschef på Hall.

Ska byggas ut

I juni 2020 började Hall expandera, och tanken är att anstalten ska bli dubbelt så stor. Den nya avdelningen ska rymma 120 platser, och beräknas vara klar hösten 2022.

Det är dock bara en bit på vägen. Sammanlagt behövs cirka 2 000 nya platser på häkten och anstalter runt om i landet inom tio år, förklarar Martin Holmgren, kriminalvårdens generaldirektör.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.