Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hjärtpatient på Södertälje sjukhus avled på avdelning för buksmärtor

Uppdaterad
Publicerad

En patient på Södertäljes sjukhus sökte akut vård för bröstsmärtor och skickades hem samma dag med en remiss till vårdcentralen – avled dagen efter på sjukhuset efter att ha åkt in igen med ambulans.

Det var i juni förra året som en 56-årig patient sökte akut vård på Södertälje sjukhus för bröstsmärtor. Då gjordes en bedömning att patienten inte visade några tecken på hjärtinfarkt. Patienten skickades hem sex timmar senare och redan nästa dag återkommer patienten till sjukhuset med förvärrade besvär – smärta högt upp i buken samt till vänster i halsen och i vänster arm. Både patienten och anhöriga hade berättat till sjukhuset att flera i släkten hade haft hjärtinfarkt. Men inga undersökningar visade tecken på hjärtinfarkt hos patienten, som sedan fick läggas in på en kirurgiavdelning för observation av buksmärtor.

Vid tillsyn av sjuksköterska klockan 22 samma dag var patienten välmående och opåverkad. Vid nästa tillsyn två timmar senare var patienten avliden.

Patientens liv hade kunnat räddas

Obduktion visade att patienten hade akut hjärtinfarkt och sannolikt drabbades av hjärtstopp.

En senare bedömning talar om att undersökningar hade visat risk för hjärtinfarkt eller risk för hotande hjärtinfarkt. Södertälje sjukhus anmäler sig själva enligt Lex Maria ungefär ett år senare. Enligt anmälan hade patientens liv kunnat räddas om hen hade lagts in på rätt avdelning med hjärtövervakning, där man hade kunnat upptäcka och vidta åtgärder vid hjärtstoppp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.