Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordmånga inställningar och dyr taxinota • Här sammanfattar SVT:s reporter det senaste efter pendelkaoset. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Kaosrekord i mars – aldrig förr har så många pendeltåg varit inställda

Publicerad

Mars månad gav ett nytt bottenrekord för pendeltågen – nästan hälften av alla avgångar gick inte som de skulle.

Sedan i början av mars har många pendeltåg ställts in – vilket påverkat hundratusentals resenärer dagligen. Aldrig förr har så många tåg varit inställda. Orsaken är framförallt beslutet om att slopa tågvärdarna, men även snöoväder påverkat pendeltågstrafiken under mars månad.

SVT Nyheter Södertälje har tagit fram siffrorna som visar hur illa läget har varit. Av 17 148 avgångar som skulle gått i mars 2023 var det 7 526 avgångar, 44 procent, som inte gick som planerat.

Många taxiresor istället

Även utgifterna för förseningsersättning har ökat rejält. Bara i mars fick SL in 7 688 ansökningar om ersättning och fler väntas trilla in. Det finns en eftersläpning på siffrorna då många väntar med att skicka in sina kvitton. Hittills har över 2,6 miljoner kronor betalats ut till resenärer i förseningsersättning.

SVT har sökt trafikregionrådet, Anton Fendert (MP), som inte vill ställa upp på en intervju nu.

Hör några av resenärerna och se när SVT:s reporter sammanfattar statistiken i videon.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.