Polisens insatsledare Alexander Jeremic under spaningsarbetet. Foto: Privat/TT.

17-åringen anträffad: ”Hotade en medfånge med vasst föremål”

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring rymde från ett ungdomsboende i Södertälje. Han ska ha hotat en medfånge med ett vasst föremål och sen lyckats ta sig ut. Polisen sökte med helikopter och hundpatruller på förmiddagen och vid tretiden hittade polisen 17-åringen i närområdet.

– Personen har hotat en medfånge med ett vasst föremål, en plastbit eller kniv, sen har han klättrat över ett tak och över ett stängsel och sprungit vidare till skogs, säger polisens insatsledare Alexander Jeremic till SVT Nyheter Södertälje.

Vid 9.30 tiden imorse skedde rymningen från ungdomsboendet, ett så kallat Sis-boende.

– Han bedöms som farlig, men inte för allmänheten, säger Alexander Jeremic.

Anträffades igen vid 15-tiden

17-åringen efterlystes och den lokala sökinsatsen trappades ner. Men vid 15-tiden lyckades polisen få tag i den unge mannen, i närområdet.

– Om det visar sig att han har begått brott så kommer man att utreda det men annars återförs han till hemmet, säger Towe Hägg vid polisens ledningscentral.

Om Sis-hem:

Vård av unga på särskilda ungdomshem

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem

SiS särskilda ungdomshem tar emot ungdomar med psykosociala problem, till exempel missbruk och kriminalitet. Ungdomshemmen vårdar ungdomar enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård unga). Det finns 24 särskilda ungdomshem med knappt 700 platser för akutplacering, utredningsplacering och behandlingsplacering. De flesta platserna är låsbara.

källa: Statens institutionsstyrelse, SiS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.