Hör kapellvaktmästaren på Södertälje kyrkogård: ”Det kom bara fler och fler” Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Polis kallades in till gravsättning med minst 150 personer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades till kyrkogården för att det kommit mellan 150 och 200 personer till en begravning under torsdagen, vilket Länstidningen var först med att rapportera. Även tidigare har polisen i Södertälje fått åka ut till kyrkogårdarna.

Maxgränsen för hur många sörjande som får gå på begravningar under coronapandemin är 20 personer. Polisen i Södertälje har vid flera tillfällen fått rycka ut till kyrkogårdarna där antalet personer som samlats vid gravsättningarna stigit över den gränsen. Bara den senaste veckan har det vid tre tillfällen varit mycket folk.

Kapellvaktmästaren Marie Nygren har sett hur det ofta samlas många vid gravarna i Södertälje, något som kan ställa till det för de som arbetar på kyrkogården.

– Är det för många människor vill inte vi gå in i folkmassan och utsätta oss för de riskerna som kan bli, säger hon när SVT besöker Södertälje kyrkogård på fredagen.

Det har inte varit problem med för mycket folk inne i kyrkorna utan vid jordfästningar utomhus.

Hör mer om hur stora sällskap samlas vid gravarna i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.