Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kyrkogårdschefen i Södertälje: ”Man har större del av ceremonin på begravningsplatsen” Foto: Maja Flygt/SVT

Kyrkans statistik visar: Var femte begravning överskrider maxgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt de nya coronarestriktionerna får det max vara 20 personer som deltar i begravningsceremonin. Men sedan de nya reglerna började gälla har sammanlagt 19 gravsättningar i Södertälje inte följt reglerna, visar statistik från kyrkogårdsförvaltningen.

I slutet av förra veckan fick en gravsättning i Södertälje med minst 150 personer i sällskapet stor uppmärksamhet. Men det är långt ifrån enda gången som maxantalet deltagare har överskridits.

Från den 25 november till den 28 februari har det sammanlagt varit 90 gravsättningar på Södertälje kyrkogård och Tveta begravningsplats, 20 procent av begravningarna har inte följt reglerna.

”Ingen höll avstånd”

SVT har gått igenom avvikelserapporterna från kyrkogårdsförvaltningen sedan de nya coronarestriktionerna började gälla. Där framgår en stor variation på hur duktiga folksamlingarna varit på att hålla avstånd.

I ett fall beskrivs situationen så här: ”Ingen av deltagarna höll avstånd, pga kylan stod de snarare tätare tillsammans än vanligt för att hålla värmen. Flera stod och hostade.”

En annan gång beskrivs situationen så här: ”De var mellan 60 och 70 st och de stod i klunga trots att prästen bett dom att skingra sig.”

Informerar polisen

Henrik Lindkvist, kyrkogårdschef i Södertälje, upplever att situationen var betydligt bättre under förra våren.

– Nu har vi tätare samarbete med polisen sedan några veckor tillbaka då vi på förhand informerar om de begravningar som är stundande den kommande veckan.

Spela videon för att höra kyrkogårdschefen: ”Inte möjlighet att reglera”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet