Starta klippet för att höra Lena Nilsson reagera på priset för en direktsänd digital begravning – högst 20 deltagare får närvara fysiskt vid begravningar i kyrkan enligt riktlinjerna på grund av coronapandemin. Foto: SVT

Coronalösningen: Direktsänd begravning digitalt – men det kostar 4 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronarestriktioner har antalet begravningar som direktsänds digitalt ökat kraftigt. Lena Nilsson, vars syster begravdes i Hagfors nyligen, är upprörd över priset 4 000 kronor för en digital begravningssändning.

– Jag tycker det är så hemskt att det ska vara en sådan kostnad i en tid när vi inte får lov att träffas, säger hon.

Även om den avlidna varit medlem i Svenska kyrkan står inte kyrkan för kostnaden att sända begravningsceremonin digitalt.

Det är i stället begravningsbyrån som arrangerar den digitala sändningen.

Enligt Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus, har företaget arrangerat 1 750 direktsända begravningar sedan i mars 2020. Prislappen nu är 3 995 kronor.

Borde ingått i kyrkoavgiften

– Jag tycker att det här hade varit jättefint om det ingått i avgiften till Svenska kyrkan för dess egna församlingsbor, säger Peter Göransson.

Thomas Pfittzinger, kyrkoherde i Hagfors, säger att de inom kyrkan diskuterat olika upplägg men att det inte är aktuellt att kyrkan ska stå för kostnaderna eller själv arrangera direktsända begravningar.

– Vi kan tillhandahålla tjänster anpassade till gudstjänsten men det betyder inte att vi samtidigt kan ha extra personal för att filma och ha kompetensen för tekniken.

Högst 20 deltagare får vara med vid begravningar i kyrkan enligt riktlinjerna på grund av coronapandemin.

Anhöriga fick inte vara med

Vid begravningen av Lena Nilssons syster i Hagfors valde man att inte köpa direktsändningen av ceremoni. Det innebar att släktingar och anhöriga inte fick möjlighet att vara med.

En genomsnittsbegravning kostar ändå, utan digitalsändning, runt 25 000 kronor, enligt Fonus.

– Jag är väldigt ledsen på mina släktingar vägnar som inte kunde vara med, säger Lena Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.