Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie, säger att utredningen är högt prioriterad. Foto: SVT/Bildbyrån

Polisen: Det är vårt högst prioriterade ärende just nu

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några veckor tillbaka pågår en utredning kring Syrianska FC efter misstankar om matchfixning. Ärendet är det högst prioriterade hos polisens enhet för organiserad brottslighet som drabbar idrotten.

– Vi är inne i ett skede där vi lägger mycket tid och kraft. Det är det högst prioriterade ärendet hos oss just nu. Vi har som målsättning att det ska bli klart inom några veckor, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.

Uppger inte brottsrubricering

Polisen utreder ingen specifik match utan arbetar med det som drabbar idrotten i form av otillåten påverkan med olika motivbilder.

– Vi utreder själva brottet. Brottet kan ju möjligtvis ha ett motiv på att påverka en eller flera matcher eller hela seriesystem, men det har Svenska fotbollförbundet hand om, säger Fredrik Gårdare. 

Så vad är det för brott ni utreder?

– I det här ärendet går jag inte in på vad vi har för rubricering just nu, men när det gäller otillåten påverkan kan det vara skadegörelse, det kan vara hot som är både tydliga och förtäckta, det kan vara våld, trakasserier och det kan vara mutor.

Och vad är det som gäller i den här utredningen?

– Det är ett allvarligt läge. Det är allvarlig brottslighet och ett prioriterat ärende där det är ett flertal inblandade. Just nu vill vi jobba i lugn och ro. Det enda jag kan säga är att vi har en utredning och att vi jobbar med full kraft.

”Övertygade om att det finns de som sitter med info”

Av utredningstaktiska skäl och av hänsyn till de drabbade vill polisen inte gå ut med ytterligare information. Däremot tar de tacksamt emot tips från allmänheten.

– Jag kan inte precisera exakt vad vi behöver men jag tror att många känner till, åtminstone delar av, vad som kan ha hänt och vad som sker. Vi är övertygade om det att det finns människor som sitter med information och oavsett om den är omfattande eller bara en pusselbit är vi tacksamma, säger Fredrik Gårdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet