Jan Evensson, regional kommenderingschef Stockholm. Två bröder mördades på spelklubben Oasen i Södertälje 2010. Foto: TT

Polisen punktmarkerar våldet – hämtar erfarenhet från Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en vecka tillbaka har polisen omprioriterat och nu fokuserar man ännu tydligare mot aktörer med våldskapital i länet.

Arbetsmodellen är hämtad från erfarenheter i Södertälje.

Våldet i den kriminella miljön i Södertälje märktes tydligt för ett antal år sedan, med till exempel skottlossningen mot polishuset år 2005 och mordet på två bröder på spelklubben Oasen 2010.

Idag är situationen annorlunda och våldet syns istället på andra håll i länet.

Södertäljenätverket

– Det finns likheter i det våld vi såg i Södertälje då med det vi ser idag, med dödsskjutningar och grovt kriminella som ägde en del av gatan. Den bilden är förändrad. Polisen gjorde insatser som påverkade utvecklingen till det positiva, och det är sådant vi tittar på nu, säger Jan Evensson, polismästare i Stockholm.

Intensivt fokus på färre

Sedan en vecka tillbaka har polisen ställt om sin personal i en insats som kallas ”Max 2.0” där både uniformerad polis, spanare och utredare intensivt fokuserar på ett färre antal kriminella strukturer, så kallade aktörer, vilket kan innebära individer, gäng eller nätverk.

Det är en av de metoder som användes i polisens numer nedlagda insats Tore 2, som finslipades i arbetet mot Södertäljenätverket och användes för att lugna ner stämningen när konflikterna var intensiva.

Varför har ni inte ställt om tidigare?

– Vi gör punktinsatser, men vi har sett att det har inte räckt och då har vi omvärderat situationen. Nu ser vi att våra resurser måste koordineras på ett annat sätt, säger Jan Evensson.

Bryta våldskurvan

– Vår bedömning är att det är de här aktörerna som gör störst verkan och då är det dem vi går på för att just kunna bryta våldskurvan.

Men hur bryter man våldkurvan rent konkret?

– En del är att faktiskt gripa och låsa in brottslingar. En annan del är att göra vapenbeslag.

Polisens insats Tore II

2012 startades en riktad insats mot strukturell brottslig verksamhet i Södertälje.

Den kallades Tore II och har genererat flera stora rättegångar som i medier bland annat har kallats för Södertäljenätverket, kyrkohärvan och assistanshärvan.

Insatsen innebar till exempel att myndigheter, bland annat Polisen, Skatteverket och Försäkringskassan arbetade gemensamt mot organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljenätverket

Mer i ämnet