Avgiften för Kulturskolans sång- och musikverksamhet i Salem kommer att sänkas från 1400 kronor per termin till 600 kronor under de närmaste åren. Foto: SVT/Pressbild

Politikern om den höga avgiften: ”Ingen avsiktligt driven politik”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskolans avgifter i Salem har länge legat på en av de högsta nivåerna i landet. Bland annat på grund av att skolan istället har prioriterats i kommunen under ett antal år, enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Lennart Ejenäs (M) sitter i kommunfullmäktige och är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Salem.

Varför sänker ni avgifterna nu?

Kulturskolan har en viktig samhällsfunktion, och det är angeläget att avgiften inte är oöverstiglig. I dag kan det bli ganska dyrt speciellt för föräldrar med många barn.

Hur kommer det sig att ni har en av de högsta avgifterna i landet?

Vi konstaterade redan för några år sedan att vi låg högt med våra avgifter, men tvingades avvakta med en sänkning eftersom vi var tvungna att prioritera skolan i ett kärvt budgetläge. Men 2019 och de närmaste åren bedömde vi dock att det finns ett budgetutrymme för en sänkning så nu kommer den.

Hur hamnade kostnaden på en så hög nivå?

Det är ingen avsiktligt driven politik utan avgiften har bara drivit iväg, säger Lennart Ejenäs (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.