Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje kommun, berättar vad som har hittats på skolgårdarna. Foto: Karin Fallenius/SVT

Knark och skräp på skolgårdar – säkerhetschefen: ”Är ett stort problem”

Uppdaterad
Publicerad

Nedskräpning och skadegörelse på skol- och förskolegårdar är ett stort problem och kostar Södertälje kommun mellan tre och fyra miljoner kronor varje år. Vid ett flertal tillfällen den senaste tiden har förskolepersonal i Södertälje dessutom hittat nedgrävd narkotika i sandlådor.

Problemen finns i hela kommunen och har legat på en konstant nivå. Men den senaste tiden har även narkotika påträffats ett flertal gånger i Brunnsäng, Grusåsen och västra Geneta.

Under sommaren har kommunen haft två extra väktare som patrullerat så att ingen skolgård ska samla på sig allt för mycket skräp, och för att hålla obehöriga borta från förskolegårdarna. Det finns även kamerabevakning på en del platser.

I höst ska kommunen arbeta mer mot problemet. Se klippet nedan för att höra mer om det.

Den här nyheten kom till genom ett tips! Har du något du vill tipsa oss om? Mejla sodertalje@svt.se eller direkt till reportern karin.fallenius@svt.se

Skadegörelse och nedskräpning på skolgårdar

Pappa • På Hökarängensskola finns altid fimpar på marken

Täbybo • Hänvisar till ETT inlägg om detta problem i Täby, som inte alls skrivs om som det borde eller granskas. Det är inte bara gäng och utsatta områden!
https://mitti.se/nyheter/polisen-hamtade-knark-pa-forskolor/?omrade=taby

Lena 43 • Sverige borde införa en ny lag - Samhällsmiljölag, (liknande arbetsmiljölagen), där varje region / kommun ansvara för att de boende kan känna sig trygga ...

Ungdom • Lena från Sollentuna har fel. Jag är övertygad om att de som skräpar ner och kanske röker en joint eller två inte är kriminella gäng. Gäng har ju uppgifter, brott att begå för att tjäna pengar. Man tjänar inte pengar på att vandalisera och knarka. Det är vi uttråkade medel/överklassungar som vill känna något som hänger på skolgårdar. För mig känns det bara som ännu en underliggande rasistisk idé att allt knäppt i Sverige just nu är dessa kriminella gäng. Så är det inte. Hjälp dina egna barn Lena från Sollentuna

Vaktis • På skolgårdar i både Aspudden, Kista, Södermalm och Östermalm hittar jag varje dag zip-påsar, sprutor, fimpar och skräp av alla dess former. Det är ingen större skillnad på områdena förutom att skolgårdarna ute i förorterna är sämre bevakade och upplysta. Fastighetsägaren städar en gång per år och skolpersonalen hinner inte ens ta bort det värsta varje dag.

Med vänliga hälsningar,
Stressad Skolvaktmästare

Karsten • Angående kriminella:
Problemen är av en annan karaktär än det som speglas i media. Jag har haft insyn på nära håll i den undre världen. Och den har växt i takt med att utstötthet och politisk rasism har ökat. Ingen ser längre individerna. Alla pratar om längre straff och större egen ansvar. Men egentligen är det ett långt mycket större problem. Där dom ansvariga aldrig behöver stå för deras misslyckanden och det skapar undersammhällen som skadar. Om vi istället, som land, kräver att dom ansvariga ska hållas just det. Ansvariga för deras misslyckanden. Så att vi på individnivå kan se att alla är lila inför lagen. Då kommer den undre världen minska. Sen är vi alla för hatiska emot alla oliktänkande. Vi behöver alla vara ödmjuka och empatiska mot våra medmänniskor. För att skapa en bättre värld för alla

Täbybo • Det är så enkelt att skriva såna artiklar om utsatta områden. Men det sker i en stor skala även i Täby, Stockholm. (Som anses som ett fint område. ) Efter en helg möter försökspersonalen oftast ölburkar, fimpar från cannabis osv.

Annett St-A • Även i Upplands Väsby på Södervikskolan och samtliga vägar dit är det skräpig. Det märks direkt att skolan har börjat igen. Det är vi boende som plockar upp!
Det körs EU moppe på gångvägar i hög hastighet med 2-3 ungdomar på utan hjälm..
Jag klagade där en gång hos vaktmästaren och blev ombedd att ta av skorna för på skolan använder man sig av tofflor....
Fler utplacerade papperskorger hjälper inte, det slängs förpackningar, med och utan pommes frites och godisskräp på marken. Får ungdomarna ingen uppfostran, gör dem hemma på samma sätt? Det blir värre från termin till termin!
Jag undrar varför man inte låsar förskolegårdar när personalen går hem? Samt, vad har ungdomar att göra på rasterna utanför skolans område? Gäller då skolförsäkringen som samhället bekostar?
Vart är samhället på väg med all förstörelse, egoism och hänsynslöshet?

Lennart • Föräldraransvar! Det kanske inte är en så dum idé som många anser att införa lämplighetstester för de som vill skaffa barn. När 10-12 åringar kan vara ute och ränna mitt i natten har det bevisligen brustit i uppfostran. Många föräldrar saknar helt kunskap om hur de ska guida sina barn genom ungdomen och då blir resultatet att barnen istället tar intryck av sina äldre kamrater, och så är den dåliga bollen i rullning.

Lena 43 • Man blir låst / handlingsförlamad av lokala gängen - ingen vågar inte vitna pga risk för repressalier. Gängen härjar fritt och blir starkare för varje dag ... Mitt förslag för att stoppa detta är att alla som har gjort två kriminella handlingar ska bära fotboja i minst ett år / eller tills de har ett legitimt fast jobb. Tredje brottet oavsett karaktär borde ge minst 4 års fängelse. De kriminella är en pest i samhället och ska bekämpas som sådan och ingenting annat ... Tack för ordet. Lena Sollentuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.