Ylva Samuelsson, sektionschef på Psykriatricentrum i Södertälje. Foto: SVT

Psykiatricentrum: ”Det kan ha varit rum som stått tomma”

Publicerad

Efter att nya vårdplatser för övervakning av berusade personer har prövats i tre månader i Södertälje ser man att bara 13 personer kunde få hjälp här. – Vi trodde det skulle vara fler, säger Ylva Samuelsson, sektionschef på Psykiatricentrum.

I mars öppnade två nya tillnyktringsplatser på Södertälje sjukhus, dit skulle de som inte krävde för avancerad beroendevård skickas för att få medicinsk övervakning under tiden de nyktrade till. Men det var få som kunde få hjälp här och majoriteten av de berusade personer som polisen tog in kunde inte få vård i Södertälje, ofta för att det krävdes mer avancerad hjälp.

Flera gånger hamnade personer som ansågs behöva vård i arresten istället.

– Vi har ett annat uppdrag än till exempel Beroendecentrum i Stockholm som är specialister på akut beroendevård, vi hade andra möjligheter här. Tanken var från början att vi skulle ta hand om de som togs på stan av polisen och sedan bedömdes att de inte krävde specialiserad beroendevård, säger Ylva Samuelsson, sektionschef på Psykiatricentrum.

Hamnade i arresten – trots tomma rum

Enligt utvärderingen av projektet tog sjukhuset inte emot någon patient som hade ett blandmissbruk, det vill säga beroende av fler saker än endast alkohol.

Av de 28 personer som polisen tog till sjukhusets ansågs tio personer vara så kallade högriskpatienter och fem personer togs inte emot på grund av arbetsbelastningen på sjukhuset. Majoriteten av dem hamnade istället i arresten – samtidigt som vårdplatserna stod tomma på sjukhuset.

– Patienterna som var här hade olika vårdtid, så det kan absolut vara så att det stod tomt här emellanåt.

Hade de inte varit bättre att de svåra fallen fick vara  kvar här då istället för att hamna i arresten?

– Jo, naturligtvis tänker vi alla att vi inte vill att sjuka människor hamnar i arresten, då behöver de naturligtvis vård. Det är något som analyseras i det här pilotprojektet för att visa hur vi kan arbeta frammåt.

Nu hoppas hon på att samarbetet mellan bland annat polisen, beroendecentum och sjukhuset ska fortsätta för att hitta lösningar på hur de som omhändertas ska hamna i rätt vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.