Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här förklarar polisen varför flera av de värst drabbade hamnade i arresten istället för på sjukhuset. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Få berusade fick vård på nya sjukhusplatser

Uppdaterad
Publicerad

Brist på rutiner och kompetens gjorde att få berusade personer som omhändertogs av Södertäljepolisen i våras fick rätt vård. Det visar utvärderingen av de nya tillnyktringsplatserna som har testats i Södertälje. Av 133 omhändertagna i behov av vård fick endast 13 personer hjälp på Psykiatricentum i Södertälje.

Mellan den 19 mars och 19 juni höll de två nya vårdplatserna öppet på Södertälje sjukhus. Bakgrunden till projektet var att polisen har sett att berusade personer som behöver vård inte får det i Södertälje – istället har de hamnat i arresten.

Nu har projektet avslutats och utvärderats. Och resultatet visar att få personer faktiskt fick hjälp på de nya platserna i Södertälje.

– Sjukvården i Södertälje har inte kunnat ta emot personer som vi har kört dit. De behöver en högre kompetens för att ta emot patienter med blandade missbruk och därför har vi fått köra vidare dem till beroendeakuten på S:t Göran eller till arresten igen, säger Jonas Packalén, polis i Södertälje.

Under de tre månader som projektet pågick omhändertog polisen 169 personer enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. Majoriteten av dem behövde vård – trots det fortsatte många placeras i arresten.

I videon nedan kan du se hur det gick till:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här hamnade de berusade som behövde vård

”Hör inte till vårt grunduppdrag”

På Psykiatricentrum i Södertälje, dit de berusade skulle skickas, säger man att den huvudsakliga förklaringen till att de inte har kunnat ta emot fler patienter är för att det inte inte hör till deras vanliga uppdrag att ta hand om svåra alkoholmissbrukare.

– Vårt grunduppdrag är inte att ta emot allvarligt sjuka beroendepatienter, vi är ett vuxenpsykiatricentrum. Men vi hade det här uppdraget under pilotprojektet med allas medvetenhet om att vi inte har samma kompetens hos vår personal om svårt beroende som på beroendeakuten i Stockholm, säger Joakim Lagerström, verksamhetschef vid Psykiatricentrum Södertälje.

Det här krävs för att tillnyktringsplatserna ska öppna igen

Visa

För att kunna starta upp vårdplatserna permanent igen har flera problem identifierats som först måste lösas. Här problemen från rapporten:

• Polisen bör köra alla i behov av vård till Södertälje sjukhus.

• Det är nödvändigt med snabbare hantering av patienterna på akutmottagningen.

• Södertälje sjukhus och psykiatricentrum ska behandla alla patienter, alltså även de som klassats som högriskpatienter.

• Det behövs skapas bättre rutiner för att föra vidare patienter till beroendeakuten i Stockholm.

• Samverkan mellan polisen, Södertälje sjukhus och psykiatricentrum ska utvecklas.

• Statistiken från de olika aktörerna behövs kvalitetsäkras, siffrorna som har rapporterats in nu skiljer sig något mellan verksamheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer