Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här traditionen att gå och rösta – om inte mormor och morfar har haft den så kanske inte mamma och pappa heller har det. ”, säger Tomas Karlsson på Länstidningen. Foto: Alva Collin/SVT

”Räcker inte att hårdsatsa en månad inför valet” – hör kritiken mot Södertäljes EU-valarbete

Publicerad

Södertälje kommun får ännu en gång hemläxa att göra kring varför så många som tre av fem medborgare inte röstade i EU-valet.

– Det räcker inte att hårdsatsa med valinformatörer en månad innan valet, säger Tomas Karlsson, centerpolitisk ledarskribent på Länstidningen.

Strax över hälften av svenskarna tog sig till valurnorna för att rösta i EU- valet i år. Men i Södertälje var siffran betydligt lägre, 37 procent, vilket är en minskning med fyra procentenheter jämfört med förra gången.

Detta trots att kommunen satsade över en miljon kronor på att höja valdeltagandet med olika insatser såsom valinformatörer. Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), säger att kommunen jobbar långsiktigt med frågan – något man sagt även efter tidigare val.

Hur har det gått med det långsiktiga arbetet?

– Jag vill inte svara på det, nu ska vi analysera det, säger hon.

Förbjudet att besöka gymnasieskolor

Tomas Karlsson på Länstidningen, tror att en viktig fråga att lösa är att politiska partier ska få besöka gymnasieskolorna i Södertälje – något som inte är tillåtet idag.

– Det är huvudlöst om man ska väcka engagemang och få folk att förstå politik, säger han.

Hör mer om kritiken, i klippet ovan.

Fotnot: Länstidningen som tidigare ägdes av Centerpartiet är idag fristående, men delar fortsatt partiets värdegrunder, enligt tidningen själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.