David Hellgren Svae medicinskt ledningsansvarig IVA Södertälje tror att det finns en risk att patienter kan skickas mellan sjukhusen när antalet IVA-platser minskar. Foto: Karin Fallenius/SVT

Sjukhusen i Region Stockholm drar ner på IVA-platserna

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusen i region Stockholm har nu dragit ner på antalet intensivvårdsplatser. Det visar en rundringning som SVT har gjort.

Läget förändras ständigt men i förra veckan hade regionen totalt cirka 215 platser – en minskning med cirka 30 procent sedan kapaciteten låg på max.

Just nu pågår planeringen inför sommaren och två sjukhus som SVT Södertälje pratat med planerar att IVA-platserna ska bli ännu färre.

Hur snabbt skulle ni kunna dra upp kapaciteten i Södertälje igen?

Coronaviruset i Södertälje

– Det kommer ta några dagar. Logistik av intensivvårdspatienter är väldigt komplicerat, det måste tänkas igenom det måste planeras och vi måste ha en utökad bemanning bara när vi flyttar patienter, säger David Hellgren Svae medicinskt ledningsansvarig IVA Södertälje.

Hur orolig ska man vara som medborgare?

– Man ska vara så pass orolig att man håller avståndet till vararandra, att man tvättar händerna och att man inte chansar och går ut om man känner sig lite förkyld.

Så många platser hade sjukhusen

Södertälje sjukhus

Före coronapandemin: 4 platser

Maxkapacitet under pandemin: 14 covid och 4 vanliga

Ögonblicksbild vecka 19: 4 vanliga och 4 covid

Norrtälje sjukhus

Före coronapandemin: 3 platser

Maxkapacitet under pandemin: 9 platser

Ögonblicksbild vecka 19: 7 platser

St Görans sjukhus:

Före coronapandemin: 8 platser

Maxkapacitet under pandemin: 24 platser

Ögonblicksbild vecka 19: 16 platser

Danderyds sjukhus*:

Före coronapandemin: 8 platser

Maxkapacitet under pandemin: 30 platser

Ögonblicksbild vecka 19: 18 platser

*Danderyds sjukhus har även intermediärvårdsplatser där bland andra covidpatienter kan få hög bevakning och maskventilation. De räknas inte in i IVA-platserna.

Södersjukhuset:

Före coronapandemin: 14

Maxkapacitet under pandemin: 60 platser

Ögonblicksbild vecka 19: 42 platser

Karolinska (Huddinge och Solna):

Före coronapandemin: 42 platser

Maxkapacitet under pandemin: 200

Ögonblicksbild vecka 19: 94 platser (inklusive Ecmo)

På grund av att det, enligt sjukhusen, inte finns en entydig definition av ”IVA-plats” är det svårt att jämföra rakt av mellan sjukhusen. Siffrorna visar på sjukhusens ungefärliga kapacitet, de säger inget om beläggningen. Kapaciteten för sjukhusen är rörlig och kan förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet