Foto: SVT

Rektorn efter misslyckade krisövningen: ”Är så ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsövningen som orsakade panik på Rosenborgsskolan var egentligen avsedd för Täljegymnasiets krisgrupp.

– Jag är så otroligt ledsen över alla de som drabbats, säger Täljegymnasiets rektor Maria Leonardsson.

Det som till en början verkade vara en hotfull situation och ledde till att 500 elever låstes in på Rosenborgsskolan, visade sig senare på onsdagen vara en övning avsedd för Täljegymnasiets krisgrupp – en grupp på fyra personer. Det uppger nu skolans rektor, Maria Leonardsson, som tillsammans med Södertälje kommuns säkerhetsavdelning, ett säkerhetsbolag och ytterligare några deltagare befann sig på Vidbynäs kursgård.

– Syftet var att öva på att hantera ett case, en hotfull situation och i vårt fall var det en skolskjutning, säger hon.

Slog en siffra fel

Instruktionerna var att någon skulle ringa upp henne  och berätta om hotet mot skolan. Men det var här något gick fel – och istället blev en anställd på Rosenborgsskolan uppringd.

– Det skiljde sig en siffra mellan mitt telefonnummer och personen på Rosenborgsskolan. Och tyvärr blev det en mycket olycklig felringning, säger Maria Leonardsson.

”Otroligt ledsen”

Hon säger att det ganska snabbt gick upp för henne att ringningen gått fel och att hon omgående kontaktade Rosenborgsskolans rektor samt polisen.

Men eleverna var ju inlåsta i över en timme så det måste ha gått en bra stund innan ni agerade?

– Nej, vi agerade direkt. Jag är så otroligt ledsen över alla elever, lärare och föräldrar som drabbats av det här. Jag har ringt deras rektor flera gånger idag och sagt att jag kan stå till tjänst med vad jag kan för underlätta situationen, säger Maria Leonardsson, men påtalar samtidigt att ansvaret ligger hos kommunens säkerhetsavdelning och det kursansvariga bolaget.

– Jag har framfört min kritik och tycker att de måste se över sina rutiner, säger hon.

SVT Nyhter har sökt kommunens säkerhetsavdelning utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.