Ulla Nylin, som själv valt att stanna inne, får mat levererat till sitt hem. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Riskgrupper i Nykvarn får hjälp av kommunen att handla

Uppdaterad
Publicerad

Äldre och andra riskgrupper får hjälp att handla mat och medicin i Nykvarns kommun.

Anledningen är att många i riskgrupper håller sig inomhus för att inte smittas av covid-19.

– Det här handlar ju lite om att rädda liv, säger Ann Weichert, integrationshandledare i Nykvarns kommun.

För att undvika smittspridning och skydda riskgrupper, där bland annat äldre personer ingår, har Nykvarns kommun sedan två veckor tillbaka börjat hjälpa till att handla mat och medicin till de som behöver.

Coronavirusets framfart har inneburit att flera av kommunens tjänstemän har fått begränsade uppgifter om dagarna. I stället hjälper de nu till att handla åt riskgrupper där de kör hem varor och ställer det utanför dörren till de som efterfrågat. 

Coronaviruset i Södertälje

– Man möter oftast gamla människor som är ute och handlar trots allt. De känner att de måste gå och handla mat, så kan man hjälpa till lite så är det självklart, säger Ann Weichert.

Oklart om coronasmittade personer

Sedan projektet startade har de fått ungefär 35 personer som har gjort beställningar. Alla som får en leverans tillhör en riskgrupp som är extra sårbar för corona. Om kommunen levererar till någon som insjuknat i viruset är oklart.

– Så kan det vara men det är ingenting som vi går in på, vi frågar inte dom som ringer varför dom ringer utan är det någon som är coronasmittad så har vi samma skyddsaspekt oavsett, säger Ann Weichert.

Varken i Södertälje eller Salem kommun finns liknande initiativ i nuläget. Men däremot finns privata initiativ som SVT Nyheter Södertälje har rapporterat om tidigare.

Se videoinslaget där Ulla Nylin, som själv valt att stanna inne, får mat levererat till sitt hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet