Sex års fängelse för en av juvelerarrånarna

Publicerad

Det blev sex års fängelse för 31-åringen som tillsammans med tre andra personer rånade juvelerarbutiken på Nygatan i oktober.

31-åringen döms till fängelse i sex år för grovt rån, grovt olaga hot och grov vårdslöshet i trafik. Han har tidigare erkänt sin delaktighet i rånet.

– Domen är väldigt hård mot min klient. Vi hade erkänt rån av normalgraden och tycker det borde ha bedömts som det. Vi kommer absolut att överklaga, säger 31-åringens advokat Saman Paknejad.

21-åringen döms till fyra år och nio månaders fängelse för grovt rån. Han har också erkänt sin delaktighet i rånet.

– Jag är besviken, tingsrätten har dömt ut en mycket sträng påföljd och min klient visste inte att ett skarpladdat vapen skulle vara inblandat. Jag kan inte säga om vi kommer att överklaga än, säger 21-åringens advokat Mari Schaub.

17-åringen döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader för grovt rån och olaga hot. Han har nekat till inblandning i det uppmärksammade rånet.

Alla tre frias från grovt vapenbrott.

Skarpladdad pistol och kökskniv

Det var strax efter lunch som fyra maskerade män stormade in i juvelerarbutiken i centrala Södertälje. Beväpnade med skarpladdad pistol och en stor kökskniv slog de sönder butiken samtidigt som de plockade på sig smycken till ett värde av 380.000 kronor, som de la i medhavda väskor.

Allmänheten ingrep

Men tre av rånarna kom inte långt, mycket tack vare allmänhetens ingripande. En person slet upp en dörr på rånarnas bil, flera kastade stenar och en kettlebell på bilen, vilket ledde till att bilen kraschade i ett buskage i närheten. Gärningsmännen tvingades fly till fots och tre av rånarna greps strax efter – i en intensiv jakt i centrala Södertälje.

En av männen är fortfarande på fri fot.

SVT söker 17-åringens advokat för kommentar, samt åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer