Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Berlin var med på start, och ser 23 år senare tillbaka på hur det var att bygga upp en ny kommun. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Så gick det till när Nykvarn blev en egen kommun

Publicerad

Det har gått 23 sedan Nykvarn bröt sig loss från Södertälje och blev en egen kommun. Men hur gick det till när kommunen bildades? Och blev det som man hade tänkt? SVT träffar Christina Berlin, som var med från start.

Christina Berlin var ja-general för kampanjen att slita upp Nykvarn från Södertälje kommun och blev så småningom kommunstyrelsens första ordförande.

Stor omställning från Södertälje till Nykvarn

Tidigare hade hon suttit som folkpartist i Södertälje kommun och hon minns att det var en stor omställning att bli verksam i lilla Nykvarn, som på den tiden bestod av cirka 7 000 invånare. 

Valet 2022 Nykvarn

– Man jobbade jättehårt hela perioden. När jag kom hem fortsatte telefonen att ringa, och det var jag inte van vid från Södertälje, säger hon till SVT Södertälje.

I dag har kommunen växt, och med drygt 11 000 invånare och 23 år senare upplever Christina Berlin att visionen om Nykvarns kommun ändå har infriat sig.

Hör henne berätta om det och om den första tiden i Nykvarns historia i videon.

Turerna kring Nykvarn

Nykvarn var en egen kommun under namnet Turinge, men i och med kommunreformerna under 1900-talet blev Nykvarn en del av Södertälje.

1995 genomför flertal organisationer en undersökning som utreder intresse och möjlighet att bila ny kommun, därefter utför kammarkollegiet på begäran av Södertälje kommun en liknande utredning. 1997 är utredningen klar, och visar att det finns såväl intresse och ekonomisk möjlighet för att Nykvarn ska bli egen kommun.

En folkomröstning genomförs i mars 1997, där deltagandet ligger på ca 70 procent, och 77,2 procent av rösterna säger ja till delning. Regeringen tillstrycker delningen och Nykvarn blir officiellt en egen kommun 1 januari 1999. Under 1998 styrs Nykvarn formellt av kommundelsnämnden, medan fem indelningsdelegerade, däribland Christina Berlin, leder arbetet med att bygga upp den nya kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Nykvarn

Mer i ämnet