Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad finns det för fördelar med att bli en egen kommun? Hör Lena Dafgård berätta varför Sorunda vill bryta sig loss. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Partiet som vill dela Nynäshamns kommun

Publicerad
Val 2022Valresultat

Sorundanet Nynäshamns kommunparti vill se en kommundelning. Missnöjet började gro 1974 när Sorunda, Ösmo och Nynäshamn slogs ihop till dagens kommun.

– Det var ingen som ville det då, och det är ingen som vill det nu, säger Lena Dafgård, partiledare Sorundanet Nynäshamns kommunparti. 

Årets valaffischer är färdigställda och partiledare Lena Dafgård är på plats i tryckeriet för att se att allt blev rätt. Sorundanet, Nynäshamns fjärde största parti, vill att Sorunda och Ösmo bildar en egen kommun.

Sorundanet Nynäshamns kommunparti startade år 2004 som ett företagsnätverk men blev ett politiskt parti året därpå. Det är andra gången som partiet går till val – med kommundelning som valfråga.

Hör Lena Dafgård berätta varför Sorunda vill bryta sig loss i videon.

Stor fråga även i andra kommuner

Även i Botkyrka och Huddinge finns det partier som vill se en delning av kommunerna. Tullingepartiet vill att Tullinge bryter sig loss från övriga kommunen och Drevvikenpartiet vill skapa en egen kommun av de östra delarna, som ligger relativt långt från centralorten Huddinge.

– Genom att bilda Tullinge kommun skulle närdemokratin ta ett stort steg framåt med bättre lokal förankring av besluten. Tydligare ansvarsutkrävande och bättre möjligheter till kontakt med de lokala politikerna är bara några av de bestående fördelarna, skriver Carl Widercrantz, politisk sekreterare i Tullingepartiet.

– Om vi blev en egen kommun skulle demokratin bli bättre eftersom alla frågor i kommunfullmäktige skulle handla om våra bostadsområden och alla politiker skulle bo här och ha kännedom om det, skriver Ingalill Söderberg, Drevvikenpartiet, kommunalråd.

Utredning pågår

Just nu pågår en utredning som ska visa om det är möjligt med en kommundelning i Nynäshamn. Där utreds både Sorunda som egen kommun men även en sammanslagning med Ösmo.

Om Sorunda skulle slås ihop med Ösmo skulle kommunen bestå av mellan 14 000 och 15 000 invånare, det vill säga drygt hälften av alla som i dag bor i Nynäshamns kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet