Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar Artiom Cebîrcian, Oliver Rönnefjäll, Lina Vikström och Max Bergendahl Leonardi över sina första planer till Hans-Martin Akleye på Nynäshamns kommun. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Möt Nynäshamns nya ungdomsråd

Publicerad

Efter en tillbakagång under pandemin syns nu ett ökat intresse för att starta nya ungdomsråd enligt rådens samarbetsorganisation. I Nynäshamn har ett nybildat råd just lämnat in sina första förslag.

– Man kan få saker gjort istället för att bara klaga, säger Oliver Rönnefjäll som är en av nio representanter i rådet.

Enligt organisationen Sveriges ungdomsråd ser man nu ett uppsving för intresset att starta upp ungdomsråd runtom i landet. Ett exempel är Nynäshamns kommun.

Där vill man hitta nya former för att öka ungas inflytande. Hans-Martin Akleye som är kultur- och fritidschef menar att olika typer av ungdomsråd tidigare handlat mycket om att spegla vuxnas processer med exempelvis byråkratiska strukturer kring beslutsfattande.

Dessutom har makten ofta getts till ungdomar som redan har makt och inflytande.

”Ska kunna gå in och ut i verksamheten”

Att istället låta vem som helst få vara med och ge ungdomarna möjlighet att själva bestämma vilka projekt de vill driva och delta i, utifrån vad de tycker är roligt och intressant, tror Hans-Martin Akleye mer på.

– Man skall kunna gå in och ut i verksamheten. Att kunna engagera sig när man har tid och lust eller när man har något som man brinner för, säger han.

Nu är ungdomsrådets första planer färdiga. Se när de lämnas över till Hans-Martin Akleye och hör vad han tycker om deras förslag i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet