De vill locka förstagångsväljare – med poesi

Publicerad

Nu har den första filmen i Fryshusets projekt ”Där det skaver” spelats in. Det är en film med dikter som handlar om varför man väljer att engagera sig i demokratin och vad det kan finnas för hinder att göra det. Förhoppningen är att få fler unga att vilja göra sin röst hörd.

Poeterna som har skrivit dikterna har valts ut för att de själva känt någon form av utanförskap men som, trots det, gjort en resa till att vilja bidra och vara en del av demokratin. Som 24-åriga Gabriella Toma från Jakobsberg.

– Jag ville inte rösta för jag tänkte att det inte skulle spela någon roll. Men om vi alla tänker så, så kommer vi aldrig representeras, säger hon.

SVT fick följa med när Gabriella Toma spelade in sin dikt – följ med in i studion i videon och hör mer om varför poesi används som grepp för att försöka fånga upp ungdomarna.

Där det skaver

”Där det skaver” är ett ettårigt projekt som löper fram till valet 2022. Det är finansierat av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och syftar till att öka ungas deltagande i demokratin.

Flera filmer kommer att produceras inom projektet. Filmerna har olika teman som tagits fram tillsammans med en referensgrupp bestående av unga som fått säga vad det finns för behov och vad man vill se i ämnet.

Namnet ”Där det skaver” syftar till skavet som kan finnas mellan de som känner sig inkluderade i samhället och de som inte gör det. Genom projektet hoppas Fryshuset kunna bemöta det skavet och fråga unga varför de tror att det är så här och vad man kan göra åt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet