Foto: SVT

Godner (S) nya EBO-lagen: ”Fler områden kan undantas”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år gäller nya regler för lagen om eget boende, EBO, som innebär att asylsökande får bosätta sig var de vill. Regeländringen innebär att Södertälje kommun kan besluta om att asylsökande kan förlora sina bidrag om de väljer att flytta till vissa stadsdelar. Sedan tidigare har kommunen aviserat att undantaget kan komma att gälla de så kallade utsatta områdena Ronna, Lina, Geneta, Hovsjö och Fornhöjden, men nu öppnar de för att även andra områden kan undantas.

*Hör kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) i klippet ovan.

Nya EBO-lagen

Ebo-lagen, eller lagen om eget boende, ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag. Men nu har 32 kommuner möjlighet att anmäla områden med socioekonomiska utmaningar där asylsökande som bosätter sig kan förlora rätten till bidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet