Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns andra vinster att hämta än att slippa betala ut försörjningsstöd” säger Bashar Kass Yosuf, gruppledare på försörjningsstöd på Södertälje kommun. Foto: Johan Bünz/SVT

Fler fick jobb när socialtjänsten i Södertälje involverades – nu vill kommuner ta efter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan våren 2022 har 84 långtidsarbetslösa som tidigare fått försörjningsstöd av Södertälje kommun kommit ut i jobb.

– Utanförskap är Södertäljes och Sveriges största utmaning. Det här betyder jättemycket för samhället och för våra sökande, de integreras och får ökad självkänsla och livskvalité, säger Besnik Morina, handläggare på Arbetsförmedlingen i Södertälje.

De arbetslösa har fått motiverande samtal och övningar inför anställningsintervjun då många länge stått utanför arbetsmarknaden, eller aldrig haft ett jobb i Sverige.

Det är kommunens socialtjänst och arbetsmarknadsenhet som numera jobbar tätare ihop med Arbetsförmedlingen. Kommunens närhet och kunskap om de arbetslösa gör att Arbetsförmedlingen bättre kan matcha ihop de arbetslösa med företag som behöver arbetskraft.

”Ökad självkänsla och livskvalitet”

Det finns ingen statistik över utvecklingen när det gäller gruppen långtidsarbetslösa som har försörjningsstöd – men enligt kommunen är det betydligt fler som kommit ut i jobb sen våren 2022, jämfört med tidigare. De menar att nyckeln till framgång med det nya arbetssättet är just att medarbetare på socialtjänsten och arbetsmarknadsenheten är mycket mer involverade än tidigare då arbetslösa oftast fick jobb på egen hand eller genom Arbetsförmedlingen.

– Utanförskap är Södertäljes och Sveriges största utmaning. Det här betyder jättemycket för samhället och för våra sökande, de integreras och får ökad självkänsla och livskvalitet, säger Besnik Morina, handläggare på Arbetsförmedlingen i Södertälje.

Enligt Södertälje kommun är de först i landet med att jobba på det här sättet och andra kommuner i Stockholms län är nu intresserade av att ta efter.

Hör i videon ovan mer om kommunens arbete med att få ut bidragstagare i jobb och på vilket sätt det varit en framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.