Hör hur Rönningeborna löser julfirandet – trots bristen på snabbtester

Publicerad

Efterfrågan på snabbtester för covid-19 har ökat snabbt i december och på många apotek runt om i landet är testen helt slut, så även i Rönninge med omnejd.

– Jag försöker hjälpa kunderna söka på nätet vem som har, men det är slut överallt, även hos tillverkaren, säger Lana Ardalan, legitimerad farmaceut.

På apoteket i Rönninge väntar man nu för att se om fler tester ska komma in efter jul.

– När jag haft tester inne lägger jag dem i fönstret för att folk ska se att det finns, säger Lana Ardalan.

Hör Rönningebornas tankar om julen, med eller utan test: ”Flera kollegor har försökt köpa test av oss, vi sålde ett för en lunch”.

Snabbtester: Så ska de användas

• Folkhälsomyndighetens rekommendation är att självtester inte ska användas vid symptom på covid-19 eftersom resultatet är osäkert.

• Om du ändå ska använda det, följ bruksanvisningen noggrant.

• Du tar provet från näsa och hals och läser sedan själv av resultatet som oftast är färdigt inom en halvtimme.

• Vid ett positivt resultat ansvarar du själv för att ta kontakt med hälso- och sjukvården. Du behöver stanna hemma och boka ett uppföljande PCR-test via 1177.se. Ett positivt svar förs då in i statistiken och smittspårning påbörjas i enlighet med smittskyddslagen.

• Ett negativt testresultat utesluter inte covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet