Förlossningen på Södertälje tillåter endast en en närstående följa med födande kvinnor in. Foto: SVT

Coronavirusets framfart – så påverkas Södertälje, Salem och Nykvarn

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets framfart i Sverige innebär stor påverkan på flera verksamheter. Här samlar SVT Nyheter Södertälje den senaste informationen från Södertälje, Salem och Nykvarn.

Södertälje

I Södertälje centrum öppnar Ica Kringlan en timme tidigare varje dag för de som är i riskgrupperna och är i behov av att handla på egen hand. Flertalet butiker kortar sina öppettider samt håller söndagsstängt.

Äldreboenden och sjukvård

Nu gäller besöksstopp på kommunens samtliga vård- och omsorgsboenden, LSS-boende samt begränsat besök till delar av andra verksamheter. Nödvändiga besök ska alltid samordnas med enhetschef i verksamheten i fråga. Personal och anhöriga med luftvägssymptom ska hålla sig helt borta. Kommunen stänger även dagverksamheten för äldre.

Även det privata omsorgsföretaget Attendo sätter stopp för besök på sina äldreboenden och medarbetare som har varit utomlands ska stanna hemma två veckor efter hemkomst.

Södertälje sjukhus förbjuder besök till patienter som vårdas. Förlossningen tillåter en anhörig följa med den födande kvinnan in på avdelningen.

Många vårdcentraler har stängt sina drop-in-mottagningar. Den som visar symptom som feber, hosta och/eller andningsbesvär får inte komma oannonserad till en mottagning. 

Luna vårdcentral erbjuder nu videobesök under vardagar mellan klockan 08.00 och 16.00.

Skola

På tisdagen kom beskedet från regeringen att alla gymnasieskolor, högskolor och universitet bör hålla stängt och istället införa distansundervisning.

De kommunala skolorna följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Eftersom Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån till ”mycket hög” för spridning coronaviruset även för personer som inte befunnit sig i riskområden gäller nu följande för förskola, grundskola:

 • Alla med symptom, det vill säga hosta, feber, luftrörsbesvär, ska vara hemma under tiden man visar symptom oavsett var man befunnit sig geografiskt.
 • I kommunens förskolor och skolor kommer barn och elever som uppvisar symptom enligt ovan utan undantag att ringas hem av personalen.

Stora evenemang

 • Södertälje kommun ställer in medborgardagen i stadshuset den 28 mars.
 • Kompetensmässan på Södertälje Science park den 28 mars ställs in.
 • Orienteringstävlingen i Enhörna ställs in.
 • Syrisk-ortodoxa kyrkorna som hör till biskop Benjamin Atas, begränsar antalet besökare till 400 vid gudtjänster, begravningar, dop med mera. Ställer in all övrig verksamhet. 
  – Vi kommer ha värdar med räknare vid dörrarna som håller koll, säger Robert Halef, vice ordförande i S:t Afrem kyrkan.
 • Insamlingsgalan ”A demand for action” som skulle hållas på festvåningen Cristal den 3 april ställs in. Även den armeniska påskfesten den 12 april på Cristal ställs in.
 • Folkets Hus i Mölnbo stänger biografen den 27 mars.
 • Oktoberteatern ställer in föreställningen Män rör sig på isigt plåttak, som skulle spelas 22 & 28 mars. Istället förlängs höstens spelperiod. 
 • Ytterjärna kulturhus ställer in föreställningen ”Öst möter väst i poesi och musik” som var planerat den 24 mars.
 • Alla planerade matcher för SBBK, både damer och herrar, ställs in resten av säsongen. Detta efter att det svenska basketförbundet beslutat om att avsluta säsongen i förtid på grund av coronaviruset.
 • Svenska Ishockeyförbundet har ställt in säsongen 19/20.
 • Assyriska riksförbundet ställer in firandet av det assyriska nyåret.

Salem

Äldreboenden och sjukvård

Kommunen inför besöksstopp inom äldreomsorgen. Besöksstoppet gäller alla besök och innebär att inte ens anhöriga till de boende i nuläget kan komma på besök.

Drop-in-mottagningen på Salems vårdcentral är stängd tills vidare.

Skola

Följer beskedet från regeringen att alla gymnasieskolor, högskolor och universitet bör hålla stängt och istället införa distansundervisning.

Från och med onsdag 18 mars sker all undervisning på Rönninge gymnasium och SFI digitalt.

Förskolor och grundskolor har öppet som vanligt. Barn och elever som känner sig sjuka eller även har lindriga symptom på luftvägsinfektion ska stanna hemma. 

Stora evenemang

Inga stora evenemang planerade.

– Vi följer de senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, säger Rickard Buske, tf. säkerhetsamordnare i Salem.

Nykvarn

Äldreboenden

Lugnets äldreboende och gruppbostäder håller stängt för besökare från och med 11 mars. Den dagliga verksamheten på Lugnet håller stängt. Även konferensverksamheten i Nybos gamla lokaler ställs in.

Skola

Nykvarn har ingen egen gymnasieskola. De runt 400 elever som är i gymnasieåldern och går i gymnasier i andra kommuner bedriver nu hemundervisning i enlighet med respektive skolans instruktion

De kommunala skolorna och förskolorna följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Nu tillåts inga externa besök i verksamhetena. Studiebesök har ställts in och även simundervisningen har ställts in tillsvidare. Dessutom har PRAO skjutits fram.

Stora evenemang

Det finns inga större sammankomster planerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet