”Det behövs minst ett tiotal präster framöver” säger Youhanun Habil, ny rektor på Sankt Ignatios folkhögskola. Foto: Linda Asmar/SVT

Så ska syrisk-ortodoxa kyrkan locka fler präster – SVT har träffat nya föreståndaren på S:t Ignatios folkhögskola

Uppdaterad
Publicerad

Den syrisk-ortodoxa kyrkan – numera ett av de största trossamfunden i Sverige – har länge varit i stort behov av fler utbildade präster. För att nå dit krävs att kyrkan byter strategi. Det menar Youhanun Habil, ny föreståndare på Sankt Ignatios folkhögskola i Södertälje.

Trots sina 50 år i Sverige har syrisk-ortodoxa kyrkan haft svårt att locka de yngre generationerna till prästyrket. Och bristen har blivit alltmer påtaglig det senaste decenniet. En ökad inflytt från bland annat Syrien och Irak har lett till att många församlingar växt – samt att nya kyrkor öppnats.

Fostra framtidens präster

– Vår kyrka har behov av minst ett tiotal präster framöver, säger Youhanun Habil, prästmunk, som närmast kommer från Frankrike, där han doktorerat i teologi och religionshistoria.

Ett av huvudmålen med hans nya uppdrag som rektor på det syrisk-ortodoxa seminariet i Södertälje, är att fostra framtidens präster.

Hör honom berätta vad han anser att syrisk-ortodoxa kyrkan, med över 40 kyrkor i landet, behöver göra för att inte bara överleva, utan även växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.