Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kyrkorna vill få släppa in fler besökare i påsk Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Kyrkorna om pandemirestriktionerna: ”Kan inte andas längre”

Publicerad

Kyrkorna i landet är mer eller mindre stängda. Nu har många fått nog och tycker att reglerna måste ändras så att fler än åtta personer åt gången får släppas in i byggnaderna.

Ledarna för Sveriges kristna råd, det vill säga kyrkliga ledare från Svenska kyrkan, Pingstförsamlingarna,  Syrisk-ortodoxa kyrkan och Stockholms katolska stift, har tillsammans gått ut och önskat mer konsekventa pandemiregler. Martina Timurtas som är ordförande för S:ta Maria syrisk-ortodoxa kyrka i Norrköping håller med:

– Man stryper mer och mer och till slut kan man inte andas längre. Vi har stängt kyrkan, för vilka åtta ska vi släppa in?

Kritik mot ministern

Hon berättar att medlemmarna mår dåligt, att den psykiska ohälsan ökat markant och att familjeproblemen ökar. Hon berättar att man förstår pandemin men att lokalen är stor, utgångarna många och att man kan släppa in besökare på ett kontrollerat sätt.
Det är inte så vanligt att kyrkan går samman och protesterar på det här sättet, men Martina Timurtas tycker att det är bra:

– Jag tror vi har varit för snälla tidigare, för det finns ingen logik i det som Amanda Lind kommit fram till, att man öppnar för andra aktiviteter men inte för kyrkan

Kyrkan förlorar sin roll

Magnus Svensson som är kyrkoherde i Vadstena tycker reglerna är absurda:

– Om vi fick ha samma regler som på Konsum här borta, en person per tio kvadratmeter, så skulle vi få vara 220 personer här i Klosterkyrkan.

Han tycker att det är kyrkans kännetecken att kunna hjälpa människor i kris, men att man inte kan göra det när personer isoleras. Hör mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet