Lena Schulte. Foto: SVT

Så ska säkerheten tryggas på Kringelfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar Kringelfestivalen. Mycket fokus har varit på säkerheten kring det hela. Arrangörerna lovar att de är förberedda.

Först upptäcktes sättning i marken vid Marenplan som gjorde att man spärrade av området och därmed kunde man inte längre ha scenen där.

Festivalen fick flyttas till plan B-området: Sorbonneparkeringen framför Wendela Hebbes hus.

Kringelfestivalen

Tjejers utsatthet

Men sedan har också sommarens debatt om tjejers utsatthet på festivaler fått arrangörerna att tänka ett extra varv.

– Vi är förberedda. Vi har ordningsvakter, funktionärer och haft möte med Juventas systrar som kommer att medverka på festivalen. Och det är jätteviktigt för oss att jobba med de här frågorna, säger Lena Schulte som är projektledare för Kringelfestivalen och ledare i Södertälje centrumförening.

Ingen ungdomsfestival

Samtidigt menar hon att Södertäljes årliga sommarfest ändå innehåller vissa skillnader mot många andra festivaler, där det har förekommit sexuella övergrepp.

– Det här är ingen ungdomsfestival, utan mer en familjefest där alla åldersgrupper kommer ut.

Är riskerna mindre då?

– Så kan man aldrig säga, men vi bedömer dem lite mindre i och med att mormor, morfar och små barn är ute. Det är ingen renodlad ungdomsfestival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kringelfestivalen

Mer i ämnet