Foto: Jonas Ekströmer/TT

Scania häver permitteringarna – 10 000 tjänstemän berörs

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade Scania att de häver korttidspermitteringarna för sina totalt 10 000 tjänstemän som från och med första september återgår till normal arbetstid, vilket LT var först att rapportera om.

– Vi tror och hoppas att vi har lagt det tuffaste kvartalet bakom oss och då känner inte vi att vi vill belasta skattebetalare med att begära ytterligare stöd, säger Karin Hallstan, pressansvarig på Scania.

I slutet av mars beslutade Scania att korttidspermittera majoriteten av sina anställda och stänga fabriken i Södertälje under en månad. Detta på grund av coronapandemin som gjort att efterfrågan på lastbilar minskat samtidigt som leveranserna av komponenter sinade. I princip all personal i Sverige, 19 000 permitterades då.

Coronaviruset i Södertälje

”Inte ur krisen än”

Nu ser det ut som att man ser ljuset i tunneln. I juni återgick man till normal produktion och då hävdes permitteringarna för personalen inom produktion. Dagens besked om tjänsemännen innebär att alla permitteringar nu upphävs.

– Jag tror att många tycker att det känns skönt att gå tillbaka till lite mer av ett normalläge – även om vi inte är ur krisen än, säger Karin Hallstan.

Är det fortsatt aktuellt med personalneddragningar på 1000 personer i Södertälje?

– Ja, vi jobbar vidare med den frågan, säger hon.

Nedan hör ni Scanias vd Henrik Henriksson i en intervju med SVT i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet