Hundratals personer ska anställas till Scania i Södertälje, enligt Ekot. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uppgifter till Ekot: Scania nyanställer 300

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronapandemin och tidigare personalneddragningar kommer nu besked om nyanställningar av produktionspersonal på Scania, enligt uppgifter till Ekot. Anledningen ska vara en ökad produktion då fler än väntat köper nya lastbilar.

Lastbilsföretaget i Södertälje har pressats hårt under coronapandemin. Besked om permitteringar, stängda fabriker och neddragningar av 1000 tjänstemän har präglat nyheterna den senaste tiden. Företaget har bland annat gett personal på tjänstemannasidan ett erbjudande på 200 000 kronor om de säger upp sig.

Scania vill inte kommentera uppgifterna vidare i nuläget, utan hänvisar till kvartalsrapporten som kommer den 10 november. Karin Hallstan, pressansvarig på Scania, skriver i ett sms till SVT Nyheter Södertälje:

”Vi har sedan ett år tillbaka gjort omfattande neddragningar inom produktion. Nu är vi i ett läge där vi har en stor orderbok att beta av samtidigt som vi måste hantera nya ordrar. Mer information än så finns inte.”

IF metall bekräftar de planerade nyanställningarna:

”Kommer inte att kommentera detta ytterligare, men kan bekräfta att vi nyanställer i denna storleksordning.” skriver Michael Lyngsie, ordförande i IF Metall på Scania.

Ökad produktionstakt

Ett orosmoln har varit produktionstakten och orderingångarna på fabriken, men nu erfar Ekot att runt 300 personer kommer anställas till produktionen för att det har gått bättre än väntat.

Här är utmaningarna som Scanias VD talade om i maj:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ingenting i bolaget kommer att vara orört”, säger Henrik Henriksson, vd på Scania när kvartalsrapporten för första kvartalet presenterades. Foto: Maja Flygt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer