Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lyssna på det hemligt inspelade samtalet mellan gängledaren och två ungdomar i nätverket. Foto: Ur polisens spaningsvideo

Se hemliga inspelningen: Gängkriminell coachar unga pojkar

Publicerad

En hemlig kamera sätts upp och dolda mikrofoner riggas utanför en kiosk i Södertälje. I materialet som spelas in kan man se Marcus Türker, en gängledare i Ronnafalangen, när han ger råd till yngre i nätverket.

– Om du ser någon som becknar åt dig och han tar grejerna för sig själv och röker upp allting, då du måste statuera exempel, säger han i videon ovan.

2022 upptäcker polisen att flera tongivande personer ur nätverket oftast träffas utanför en kiosk i Ronna. Man bestämmer sig därför att i hemlighet avlyssna platsen. SVT Nyheter Södertälje kan nu för första gången publicera polisens hemliga spaningsfilm som avslöjar gängledarens samtal.

Ronnafalangen tjänar miljoner på en storskalig narkotikaförsäljning och kopplas till flera mord i Södertälje. Polisen misstänker att ledarkärnan består av tre personer – de kallar ofta sig själva företaget.

Våldsspiralen i Södertälje

Marcus Türker ska vara den personen som organiserar och sätter regler för narkotikaförsäljningen. Han beskrivs av polisen som dominant och styrande inom nätverket.

Dömd i Portugal

I december dömdes Marcus Türker till 20 års fängelse för knivmord i Portugal.

Men han är också fortfarande misstänkt i en omfattande narkotikahärva som kopplas till Södertälje. Och spaningsfilmerna utanför kiosken är en del av bevisningen mot honom i det fallet.

– Vi behöver vänta och analysera hur överklagningsprocessen i Portugal går till innan jag fattar beslut om att begära honom utlämnad, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg.

Han har även tidigare dömts för flera brott, bland annat grovt vapenbrott, misshandel och narkotikabrott.

Vill du veta mer om de olika kriminella nätverken i Södertälje? I videon nedan berättar vi hur maktstriden startade mellan Slatskog och Ronna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plötsligt dyker en skottskadad man upp på sjukhusets övervakningskamera. Se i videon hur ett tidigare okänt möte startar maktstriden i Södertälje. Foto: SVT/Ur polisens förundersökningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet