• Tekniskt meddelande:

    Tekniska problem med SVT Nyheters app i Android - använd webbläsare 

Här invigs Scanias gjuteribygge av näringslivstopparna

Publicerad

Flera näringslivstoppar däribland Scanias VD och näringslivsministern var med om en högtidlig sprängning där bolagets miljardsatsning i Södertälje, det nya gjuteriet, ska byggas.
Det hyllade projektet, som befäster Scanias position ytterligare i staden, har också kritiserats då det planeras att medföra ökade utsläpp av hälsofarliga ämnet bensen.

Det var en högtidlig dag för Scania som investerar 1,5 miljard kronor på att bygga det nya gjuteriet som ska ersätta dagens 100 år gamla. Gjuteriet, som byggs i Tveta industriområdet, innebär en tredubbling av gjutningskapaciteten till 90 000 ton järn årligen – det är en av bolagets enskilt största satsningar.

– Det här är att befästa vår position globalt, att Södertälje är vårt centrum för utveckling, säger Scanias vd, Henrik Henriksson.

Kritik mot utsläpp

SVT har tidigare rapporterat att miljönämnden i Södertälje kommun är kritisk till att bygget kommer medföra ökade utsläpp av cancerframkallande ämnet bensen – en ökning som, enligt företagets egna beräkningar, kan komma att öka mer än produktionen. Något som Mark – och miljödomstolen har godkänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer