Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de två anställdas vittnesmål inifrån Sis-institutionerna. Foto: SVT Design

Sis-anställda larmar om brister i vården: ”Som en fritidsgård”

Uppdaterad
Publicerad

En avslappnad fritidsgård snarare än en anläggning för vård och rehabilitering av ungdomar. Anställda vid Statens institutionsstyrelses (Sis) vittnar nu om brister i struktur, disciplin och professionell vård på flera boenden.

SVT Nyheter Södertälje har pratat med två anställda på olika Sis-institutioner i Stockholm, som vill vara anonyma av rädsla för repressalier. De anställda vittnar om att rutiner och regler ibland verkar ha upphört att existera på Sis-hemmen.

Ungdomarna har nästan ingen övervakning

De anställda som SVT har varit i kontakt med menar att ungdomarna fritt tillåts använda sina elektroniska enheter, spela spel och titta på film utan någon form av begränsning. Samt att ungdomarna som bor på institutionerna inte får tillräcklig övervakning eller tillsyn, vilket leder till oroväckande beteendemönster.

– Vi har unga människor som behöver struktur och professionell vägledning för att bryta negativa mönster. Istället verkar det som om vi har skapat en miljö som låter dem fortsätta med sitt problematiska beteende, säger en anställd.

Har någon av er råkat ut för någon typ av incident, där ni behövt anmäla?

– Nej, aldrig. Om du låter ungdomar få som de vill, det mesta av tiden, blir det inga incidenter, säger en av de vi pratat med.

SVT har sökt Sis för en kommentar till de anställdas vittnesmål, men de vill inte medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.