Foto: Pia Heick/SVT

Sista dagen i kyrkohärvans rättegång

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången i den så kallade kyrkohärvan, där flera Södertäljebor åtalats för att ha lurat myndigheter på miljonbelopp. Åklagaren yrkar på fängelse för den före detta kyrkoledaren.

Det är den 37:e och sista rättegångsdagen i Södertörns tingsrätt. Slutpläderingarna har pågått i hela tre dagar, eftersom 17 personer står åtalade.

Det hela startade med en stor polisrazzia mot organiserad brottslighet ifjol, där personer inom den syriansk-ortodoxa kyrka i Hallunda greps.

Kyrkohärvan

Åklagarsidan hävdar att det finns bevis för att 14 enskilda personer och tre ideella föreningar har lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på runt sex miljoner kronor.

”Regelverket problemet”

Advokaterna som slutpläderar i dag menar att det skett missförstånd och språkförbistringar.

Målets huvudmisstänkte, den före detta kyrkoledaren, nekar till brott och menar att det är myndigheternas regelverk det är fel på.

– Om det är otydligt för de som jobbar på Arbetsförmedlingen, hur ska då en vanlig person som jobbar inom kyrkan kunna följa reglerna, säger hans advokat Henrik Olsson Lilja.

För kammaråklagare Eva Wintzell förhåller det sig inte riktigt på det sättet.

– Vi menar att de personer som har varit åtalade vet vad som gäller och har gjort fel.

Yrkar på fängelse

Domen meddelas den 10 juni. Åklagarsidan yrkar nu på sex års fängelse för huvudmannen. Sammanlagt yrkar åklagaren på fängelsestraff för fem av de 17 åtalade.

– Det finns en praxis och straffbestämmelser som visar på att man ska ligga på den här nivån, säger Eva Wintzell.

– Det här målet hade kunnat stanna vid några få dagar, eller inga dagar alls, om Arbetsförmedlingen gett rätt information från början, säger advokat Henrik Olsson Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet