Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag föll domen mot en 52-åring från Södertälje som stått åtalad för elva fall av människohandel, samt bedrägeri och människoexploatering. Hör mer om fallet i videon. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT

Södertäljebo döms för grovt bedrägeri men frikänns från människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Elva indier kom till Sverige efter att en 52-årig Södertäljebo lovat dem tillsvidareanställning. Väl på plats i Sverige hölls det löftet aldrig. Nu döms 52-åringen för grovt bedrägeri men frikänns från åtalspunkten om människohandel.

Södertäljebon stod åtalad för elva fall av människohandel och även för grov människoexploatering och grovt bedrägeri.

Nu frias han från människohandel- och exploatering, men döms för grovt bedrägeri.

52-åringen döms till fängelse för sju fall av grovt bedrägeri. Det är också till de sju personerna som han ska betala skadestånd.

I de övriga fallen anses det inte lika klarlagt att 52-åringen har vilselett dem vad gäller vad de skulle mötas av i Sverige.

Frias från människohandel

Han döms för bedrägeri eftersom rätten gör bedömningen att han haft vinning av det brottsliga agerandet – och det klassas som grovt eftersom det präglats av en ”särskild förslagenhet”.

Rätten frikänner mannen från människohandel eftersom det inte är bevisat ”att målsägandena skulle exploateras för tvångsarbete eller i annan verksamhet som för målsägandena inneburit nödläge.”

52-åringen från Södertälje är själv indier, och menade att han enbart försökte hjälpa sina landsmän att ta sig till Sverige och hitta jobb. Men männen hade förväntat sig att ett jobb med fast månadslön redan väntade i Sverige, istället blev de skickade på olika korttidsjobb, anställda på 52-åringens egna bolag.

Tio månaders fängelse

Mannen ska ha begärt mellan 200 000–230 000 kronor per individ för att ordna ett arbetstillstånd.

För att få ihop pengarna tog flera av männen sina besparingar eller sålde familjens ägodelar och de är nu skuldsatta, enligt förundersökningen.

Fängelsestraffet för 52-åringen sätts till tio månader eftersom en sammanvägning görs med det fängelsestraff han redan avtjänar för bokföringsbrott.

Starta videon för att se bilder från förundersökningen och höra mer om fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.