Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskan och projektledaren Maja von Hofsten svara på tre frågor om vårdformen ”Min barnmorska”. Foto: Johanna Talamo

”Min barnmorska” kommer till Södertälje – ska ge mammor en tryggare förlossning

Uppdaterad
Publicerad

I september startar ”Min barnmorska” i Södertälje, där ett och samma team barnmorskor följer kvinnan under och efter graviditeten.

– Vi ska stötta dem som kan behöva extra stöd, säger Maja von Hofsten, barnmorska på Södertälje sjukhus.

”Min barnmorska” går ut på att den gravida kvinnan får lära känna ett team med barnmorskor som sedan följer med under hela graviditeten, närvarar vid förlossningen och finns där en vecka efter barnet har fötts.

Barnmorskorna utgår från Södertälje centrums barnmorskemottagning och samarbetar med BB på Södertälje sjukhus, som dragit igång projektet.

– Trygghet är en av de viktigaste faktorerna för en positiv upplevelse när man träffar sitt barn för första gången, och det vill vi kunna bidra till, säger Maja von Hofsten

Erbjuds kvinnor i behov av mer stöd

Enligt tidigare studier löper utlandsfödda kvinnor större risk att drabbas av komplikationer under förlossningen. De tillsammans med kvinnor med förlossningsrädsla kan få det extra stödet.

Hör Maja von Hofsten svara på tre frågor om projektet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.