Södertälje kommun beslutade i juni att sparka den tjänsteman som dömdes för mutbrott tidigare i år – nu kräver mannen att avskedet ogiltigförklaras. Foto: TT

”Skäms för att jag lagt all min energi på Södertälje” – sparkad tjänsteman kräver skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Den tjänsteman på Södertälje kommun som fick sparken efter att ha blivit dömd för mutbrott kräver att avskedet ogiltigförklaras. Han yrkar nu på att få skadestånd från kommunen.

I juni kom beskedet att den centralt placerade tjänstemannen inte fick jobba kvar på Södertälje kommun. Detta efter att mannen dömts för mutbrott, då han tagit emot träningstider och sponsring av matchtröjor. Kommunen hävdade att det innebar en förtroendeskada då mannen samtidigt varit ansvarig för etableringar i kommunen.

Nu kan SVT avslöja att den avskedade kommuntjänstemannen, via sitt fackförbund Vision, har krävt att avskedet ogiltigförklaras.

– Alla skäl som arbetsgivaren anger för mitt avsked är helt tagna ur luften och detta har vi starkt bestridit, säger han till SVT.

Begär skadestånd

Nu har Vision har inlett en tvisteförhandling med kommunen.

– Arbetsgivaren har inte följt lagen om anställningsskydd, exempelvis prövades inte en omplacering först. Vi yrkar på skadestånd på 250 000 kronor och 24 månadslöner, säger Thomas Witting, lokal fackförbundsordförande.

Johan Lefverström, avgående HR-direktör, var med vid förhandlingen.

– Den slutade i oenighet, vi gick inte med på skadeståndsanspråken, säger han.

”Jag skäms”

SVT har tagit del av mejl som den avskedade tjänstemannen skickat till sin före detta chef, som visar på en infekterad konflikt.

”Södertälje kommun vet verkligen hur man behandlar personal på ett bra sätt. Jag har varit anställd i drygt 16 år i Södertälje kommun, nu avskedad på olagliga grunder.”

HR-direktören säger:

– Man måste skilja på vad den rättsliga instansen gör och vad vi som arbetsgivare gör. Vi utreder inte brottet, vi prövar förtroendet för medarbetaren och det är förbrukat oavsett utfall.

”Jag säger det igen, jag skäms för att jag lagt all min energi på Södertälje kommun och gjort allt för att lyfta detta varumärke” , skriver tjänstemannen i ytterligare ett mejl.

Den dömda tjänstemannen har överklagat mutbrottsdomen till hovrätten, inget datum är satt för förhandlingen.

Starta klippet nedan för att höra SVT:s reporter förklara turerna och se delar av bevisningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greps vid razzia i stadshuset – nu åtalas tjänstemannen för mutbrott Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.