Foto: TT

Skjutningarna i Stockholm försenar polisens kamerasatsning i Södertälje

Publicerad

Ett 30-tal övervakningskameror ska sättas upp i Södertälje – men projektet, som redan har försenats i flera år, har nu återigen blivit bortprioriterat. Den här gången är det skjutningarna i Stockholmsområdet – samt sprängingen i St Afremkyrkans festvåning som är orsaken.

Kamerorna ska motverka kriminalitet och otrygghet och är en del av polisens satsning i några av Stockholms läns mest utsatta områden. Tidigare år har gator och torg i Järvaområdet förstärkts med kamerabevakning och länge har Södertälje varit på tur.

Och enligt polisen har man nu hunnit få upp några kameror i centrala Södertälje, däremot så tvingas polisen nu pausa projektet.

– Det är så vår vardag är, vi tvingas göra nya prioriteringar hela tiden och nu blev det mer akut i Stockholm efter skjutningarna ibland annat Sollentuna den senaste tiden. Så nu lägger vi våra resurser på att få upp tillfälliga kameror där, säger Stefan Singman, projektledare för polisens kameraprojektet i region Stockholm.

Han nämner även att dådet då en sprängning exploderade utanför St Afremkyrkans festvåning försenat projektet.

– Även där fick vi lägga resurser på att få upp en tillfällig kamera, säger Stefan Singman.

Permanenta kameror

I Södertälje planeras 30-tal kameror sättas upp men då är det inte tal om en tillfällig satsning.

– Det är kameror som ska sitta permanent.

Är det rimligt att projektet i Södertälje återigen försenas?

– Det är så det är, vår verksamhet styrs av dagsaktuella händelser. Och vi har inte oändligt med resurser utan måste förhålla oss till det vi har och göra det bästa utifrån det, säger Stefan Singman.

Han kan inte svara på när projektet återupptas.

SVT har sökt Södertäljes polischef Max Åkerwall för en kommentar utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer