Ivo kritiserar nu läkaren som skrivit ut 200 förpackningar smärtstillande och ångestdämpande preparat till sitt ex. Foto: TT

Skrev ut för mycket narkotikaklassade läkemedel – fortsätter ha rätten till förskrivningar

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Södertälje har kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg för att ha skrivit för höga doser av narkotikaklassade mediciner åt fem olika patienter. Trots det får läkaren fortsätta skriva ut sådana läkemedel.

Enligt myndighetens granskning hade läkaren brustit i kontrollen av förskrivningarna av läkemedlen. Mängderna som skrevs ut hade kraftigt överskridit den rekommenderade dosen och i vissa fall även den maximala rekommenderade dosen. Granskningen visade också att några av patienterna kunde hämta ut flera gånger högre doser än de rekommenderade. Läkemedlen som skrevs ut var tramadol och oxikodon.

Trots bristerna har Ivo beslutat att läkaren behåller rätten att skriva ut narkotiska mediciner. Enligt Ivo är läkaren nu medveten om sina brister och ha vidtagit åtgärder för att förbättra kontrollen av utskrivningen av sådana läkemedel.

Läkaren uppger i sitt yttrande att han bland annat ska noggrannare kontrollera förskrivningarna, skriva behandlingskontrakt med patienten samt att patienten endast vid besök får möjligheten att få nytt recept recept på narkotiska läkemedel. Läkaren har även uppgett att han i många fall nekat till att skriva ut läkemedel och även haft konflikt med patienten i sådana fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.