Genrebilder. Foto: TT

Snöröjare i Hovsjö kan tvingas jobba med vakter

Uppdaterad
Publicerad

I lördags attackerades plogfordon i Hovsjö med raketer och smällare. Sedan dess har snöröjarna vägrat att skotta i området och i dag övervägde kommunen att ta hjälp av vakter.

Händelsen polisanmäldes, men i nuläget har polisen ingen misstänkt. Nu finns områden och trappor i Hovsjö som inte alls blivit skottade och det ligger stora snövallar som behöver fraktas bort i centrum.

– Jag går med käpp, vilket gör att det blir svårt och ta sig fram, för några år sedan ramlade jag för att det inte var skottat och saltat. Jag hoppas att det inte händer igen, säger Hovsjöbon Hamra Naboukhaznassar.

Smällare och bangers i Södertälje
Hadeel Faruok

– Jag har svårt att gå med min barnvagn som det ser ut nu, säger mamman Hadeel Faruok.

”Inte varit med om liknande”

Södertälje kommun har fått in ungefär 100 anmälningar gällande för dålig snöröjning och halkbekämpning. Och i Hovsjö har den sedan i lördags uteblivit.

– Jag har full förståelse för att våra entreprenörer inte vill snöröja när folk skjuter raketer på dem. Jag har själv aldrig varit med om något liknande, säger kommunens vinterplanerare Mats-Ola Svensson.

Det finns ju många som drabbas av att snöröjningen uteblir, vad säger du till dem?

– Det är sorgligt och jättetråkigt. Men vi måste se till att arbetsmiljön är säker för de som skottar.

”Bra med vakter”

Kommunen tittade under dagen på om man skulle sätta in vakter, som skulle se till att snöröjarna fick arbeta i fred i Hovsjö.

Ernest Iyagbo

– Jag tycker det är en bra lösning, situationen här är tröttsam och jag har själv fått en bil uppeldad. Det är viktigt att det blir skottat här eftersom många äldre behöver kunna ta sig ut och då är det bra med vakter som kan se till att det blir skottat, säger Hovsjöbon Ernest Iyagbo.

Uppdatering: Det är inte längre aktuellt med vakthjälp. Snöröjningen i Hovsjö väntas vara klar under måndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smällare och bangers i Södertälje

Mer i ämnet