Södertälje blir knutpunkt för högre utbildning

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av storvarslet från Astra Zeneca 2012 sätter nya satsningar Södertälje på kartan, men på ett nytt sätt. Kommunens framtid går mot att bli en knutpunkt för högre utbildning.

Osynliga kemikalier finns i allt från kläderna vi har på oss till maten vi stoppar i oss. En del av dem stör våra hormoner. Andra påverkar oss och miljön på sätt som vi ännu inte känner till.

Att ta reda på hur kemikalierna påverkar oss är svårt eftersom det kräver forskning från flera olika vetenskaper.

Elva universitet samarbetar

I Södertälje har elva universitet nu lyckats få till ett samarbete för att göra det lättare och snabbare. Åke Bergman som är chef för Swetox kallar institutet för världsunikt.

Men om det inte varit för storvarslet på Astra Zeneca 2012 hade Swetox sannolikt aldrig hittat rätt lokaler för att komma igång.

– Nej, det tror jag inte. Jag är själv en av de 1.200 forskare som förlorade jobbet när Astra lade ner Safety assesment här, men det ledde till någonting annat istället, säger Charlotte Nilsson som är utbildningssamordnare på Swetox.

Bygger broar

Utbildningen drivs parallellt med Swetoxs forskning och bygger broar mellan olika vetenskaper.

– Då kan vi anordna bättre utbildningar som kan sökas av de här studenterna från olika universitet så att de kan samlas, säger Charlotte Nilsson.

– Det är roligt att vi får ny utbildning och forskning på ställen som ligger lite borta från metropolen, säger Patrik Kagebeck som tar sin masterexamen i samarbete med Swetox och själv är uppvuxen i Rönninge.

Sätter Södertälje på kartan

– Det sätter Södertälje på kartan igen, precis som Astra Zeneca har gjort, men nu i ett litet annat sammanhang, säger Charlotte Nilsson.

Och när Swetox samlar universitet från hela landet i Södertälje satsar KTH samtidigt på att utbilda 1.200 studenter på orten. Charlotte Nilsson tror att utbildning kan bli ett ännu starkare inslag i Södertäljes framtida identitet.

– Att Swetox finns här nu borde förskjuta tyngdpunkten hitåt från Stockholm. Samma sak gäller för KTH:s satsning. Därför kan jag inget annat än tro och hoppas att det kommer att öka även här nere, säger Charlotte Nilsson. 

 • Göteborgs universitet
 • Karlstads universitet
 • Karolinska institutet
 • KTH
 • Linköpings universitet
 • Lunds universitet
 • SLU
 • Stockholms universitet
 • Umeå universitet
 • Uppsala universitet
 • Örebro universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Mer i ämnet
Mer Södertälje
Mer Nyheter