Se HR-direktören svara på tre frågor om Södertälje kommuns utköpsnota: ”Det känns aldrig lätt att köpa ut någon”. Foto: SVT/Klara Klintbo Skilje

Södertälje kommuns HR-direktör lämnar sitt uppdrag – ”Har inget nytt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av personerna som drivit det kontroversiella initiativet att införa regelbundna bakgrundskontroller på samtliga anställda inom Södertälje kommun. Ett initiativ som är kritiserat och JO-anmält. Nu lämnar HR-direktören Johan Lefverström sin tjänst i stadshuset.

På tisdagsmorgonen publicerades information på kommunens intranät om att den 63-åriga HR-direktören slutar, vilket han bekräftar för SVT under tisdagskvällen.

– Ja, jag har sagt upp mig. Det är tämligen odramatiskt, jag bestämde mig ganska spontant, säger Johan Lefverström.

Ligger det något missnöje bakom beslutet?

– Nej, absolut inte. Jag har varit i Södertälje i 13 år, det har varit jättebra år i mitt yrkesliv och det längsta jag stannat på samma jobb.

Har du nytt jobb?

– Nej, jag ska fylla min tillvaro med roliga saker som att vara mer med mina hundar. Framöver funderar jag på att konsulta.

Du har ju frontat bakgrundskontrollerna som varit kontroversiella. Projektet har bara varit igång ett år och nu ska du hoppa av. Hur ser du på det?

– Det är något som jag fortfarande känner ett engagemang kring och kommer vilja fortsätta att följa. Jag blir stärkt varje dag som går att det var rätt beslut att ta.

Rekrytering av hans ersättare påbörjas när en ny stadsdirektör är på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.