Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några Hovsjöbor som invandrat till Sverige om vad de tycker om det nya förslaget. Foto: Clara Fritzon/SVT

Södertäljebor om det nya förslaget om asylmottagande

Publicerad

Många som invandrat till Sverige de senaste 30 åren har valt att direkt flytta in hos släktingar och hoppat över tiden på asylboende. Något som nu kan komma att förändras.

– Alla bara pratar arabiska och syrianska, ingen pratar svenska här, säger Alber George i Hovsjö som är positiv till förslaget.

Han säger att han tror att om han själv bott på asylboende när han kom till Sverige så hade hans svenska varit bättre idag.

Hör fler Hovsjöbor i videon ovan om hur det var när de kom till Sverige och vad de tycker om det nya förslaget.

ebo-lagen

Sedan 1994 har asylsökande haft möjlighet att skaffa eget boende under tiden de väntar på besked om de får stanna i Sverige.

Tanken med EBO, lagen om eget boende, var från början att den skulle bidra till ökad integration och valfrihet, men kritiker har under åren pekat på att lagen istället lett till segregation och social utsatthet.

Nu föreslår en statlig utredning att alla asylsökande med undantag för ensamkommande barn ska placeras på asylboenden som Migrationsverket ansvarar för.

Enligt förslaget ska den asylsökande förlora sin dagersättning och särskilda bidrag från Migrationsverket om den ändå väljer att bo någon annanstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.