I Södertälje kommun påbörjades avvecklingen av kvinnojouren Annfrids skyddade boende i slutet på förra året. Kommunen bedömde att det inte längre skulle vara ekonomiskt hållbart att driva boendet, till följd av den nya lagändringen.
Trots att kvinnojourens skyddade boenden stängts ner, finns det fortfarande en öppen mottagning för våldsutsatta kvinnor. Något som Marie Jönsson, verksamhetschef på Södertäljejourerna, är noga med att förtydliga:
– Trycket på den öppna mottagningen stiger hela tiden. Det är inte så att våldet på något sätt har försvunnit utan jag tror aldrig vi har haft så många stödsökande som vi har nu i den öppna verksamheten.
För skyddade boenden i fortsättningen
För att få stöd med skyddat boende är det numera via Relationsvåldscenter i Södertälje kommun som våldsutsatta kvinnor ska få hjälp.
– Nu när vi inte längre har möjlighet att erbjuda boende följer vi den vägen som finns i Södertälje, vilket är att hänvisa till eller att följa med till Relationsvåldscenter. Vi har förtroende för att de tar hand om de här kvinnorna och att det kommer bli bra, säger Marie Jönsson.
REFORMEN I KORTHET
Reformen trädde i kraft 1 april 2024 och innebär bland annat att:
• Skyddat boende införs som en ny placeringsform i socialtjänstlagen
• Skyddat boende ska drivas med god kvalitet
• Privata utförare måste ha tillstånd från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg och kommuner som driver skyddat boende ska anmäla det till Ivo
• Barnrättsperspektivet stärks: barn som följer med en vårdnadshavare ska få egna placeringsbeslut, ökad rätt till skolgång samt möjlighet till hälsoundersökning
Källa: skr.se