Tommy Hansson (SD). Foto: SVT

Södertäljepolitikern Tommy Hansson (SD) döms efter tweet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Tommy Hansson döms för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit en kritiserad tweet om ickebinära poliser.

Det var i somras som Tommy Hansson, Sverigedemokrat och ledamot i kommunfullmäktige i Södertälje, kommenterade ett twitterinlägg från Polisen. Inlägget handlade om en polis som varken identifierar sig som man eller kvinna varpå Tommy Hansson kommenterade: ”Mentalsjukdom är tydligen inte längre något hinder för att bli polis”.

Villkorlig dom och dagsböter

Kommentaren fick stor uppmärksamhet, kritiserades bland annat av Sverigedemokraternas gruppledare i Södertälje och togs bort.

– Det var fel ord, jag borde väl inte ha uttryckt mig så hårt, sa Tommy Hansson till SVT då.

Inlägget anmäldes av medborgarinitiativet Näthatsgranskaren för att bland annat sprida missaktning för transpersoner och Tommy Hansson åtalades för hets mot folkgrupp. På tisdagen föll domen där tingsrätten bedömer att uttalandet var klart nedsättande mot icke-binära personer. Tommy Hansson döms till villkorlig dom och 80 dagars dagsböter om 190 kronor.

Tommy Hansson har medgett att han publicerade inlägget, men bestritt ansvar för brott.

Så här kommenterade Tommy Hansson åtalet till SVT den 15 oktober:

Transpersoner och hets mot folkgrupp

Sedan 2018 ingår könsöverskridande identitet eller uttryck i bestämmelserna om hets mot folkgrupp i brottsbalken. Det innebär bland annat ett utvidgat straffrättsligt skydd för transpersoner.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.