Södertäljes kostkoncept ska spridas i Östersjöregionen

Publicerad

Svenska institutet ger en halv miljon kronor till Södertälje kommun för att sprida sitt gröna kostkoncept till andra länder i Östersjöregionen.

Kostkonceptet heter Diet for a green planet och är ett forskningsbaserat projekt. Det leds av Södertälje kommun i samarbete med Örebro universitet, yrkeshögskolan Novia i Finland samt två idéorganisationer i Litauen och Polen. Projektet utvecklades under 2010 och 2013 och är grunden för kommunens projekt Matlust.

Övergödningen av Östersjön

Syftet med projektet är att titta på hur man kan minska vår mats klimatpåverkan och främja biologisk mångfald. Utgångspunkten var till stor del övergödningen och bottendöden i Östersjön.

– Man såg att en omläggning av hur vi producerar och konsumerar mat skulle kunna ha väldigt stor påverkan på Östersjöns välmående, säger Maria Micha, projektledare.

Utveckla, nätverka och sprida

Hittills har projektet främst arbetat med offentlig måltidsverksamhet men man ser potential i andra verksamheter, och även fler länder. Och med hjälp av pengarna från Svenska institutet ska nu konceptet spridas till andra länder i Östersjöregionen.

Enligt Maria Micha är konceptet lätt för andra länder att ta till sig då dess riktlinjer och kriterier är lätta att applicera på olika kontexter och kulturer.

– Kriterierna innehåller de viktigaste aspekterna, men är samtidigt breda. Vi kommer inte med en färdig meny och säger att ”det här ska ni äta”. Det är det som är så bra, det går väldigt bra att anpassa.

Matkonceptets kriterier? Se i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.